A jó masszázs élénkíti a vér- és nyirokkeringést, helyreállítja a sejtek egyensúlyi állapotát. A sejtek oxigén- és tápanyag ellátása javul, és a salakanyagok elszállítása és kiürülése pedig felgyorsul, a sejtfalak hatékonyabb áteresztő képességének köszönhetően.
Ez a gyógymasszázs viszonylag erős gyúró fogásai következtében felszabaduló hisztamin és bradikinin nevű hormonok hatására valósul meg. Mozgásba hozza az egészségi állapotunkért felelős létfontosságú energiaáramlást, megszünteti a fáradtság érzését, javítja a teljesítőképességet. A vérkeringés javulása az izmok és a bőr rugalmasságát is fokozza, csökkenti a feszültségeket, és kedvezően hat a légzőközpontra is: a légzés lassul, mélyül. Kedvező hatást gyakorol a vegetatív, vagyis az élet fenntartását szolgáló idegrendszerre, emelkedik a testhőmérséklet, kitágulnak az erek, csökken az általános vérnyomás, és a pulzusszám.

Csökkenti a stresszt és a feszültséget: több Vendégem mélyebb és pihentetőbb alvásról számolt be, már az első masszázs után. Tudományosan bizonyított a Gyógymasszázs betegségeket megelőző hatása, ugyanis a letapadt izmok beszűkíthetik az ereket, és a különböző szervi területeket irányító ideggyököket is, amik nem tudnak elég impulzust közvetíteni az agy és az adott szervek között. Ez az állapot hosszú távon belső szervi betegségekhez is vezethet.

Véleményem szerint két dolgot takar valójában az, ha valaki gyógymasszázsról beszél:

Egyrészt az orvosi gyógymasszázst jelenti, amely elsősorban a problémás területre, a tünetekre koncentrál, és időtartama a legtöbb esetben húsz perc alkalmanként; másrészt egyedi terápiás kezelést jelent, mely kiterjed az egész emberre.

Az utóbbi esetben, a Gyógymasszázsháznál, a hosszan tartó hatás érdekében tovább is tart húsz percnél, és nagyobb területet érint. Ilyenkor nem csak a kialakult problémát kezeljük, hanem annak okával is foglalkozunk, és igyekszünk egy hosszabb egészségesebb, fájdalmaktól mentes időszakot megteremteni, hogy Ön kiegyensúlyozottabb legyen. Ennek az állapotnak az eléréséhez szükséges Ön, a Vendég akarata, és optimista hozzáállása is a gyógymasszőr elhivatott és hatékony, rendszeres munkája mellett.

 

Mi a különbség az én masszírozásom, és másoké között?

Masszázsaim alapját az “iskolás” svéd, és gyógymasszázs fogásokon túl, több tíz éves, kiforrott egri és harkányi gyógyfürdös masszázs technikák alkotják, nyújtásokkal, kimozgatásokkal; amennyiben az szükséges az adott helyzetben. Több neves oktatómester folyamatos tanításának és ellenőrzésének eredménye ez a masszázs stílus.

Néhány keleti masszázs fajtával is megismerkedhettem munkám során, kiváló szakemberek együttműködésével be tudtam venni néhány hasznos pontnyomásos technikát, és nyújtást a már addig alkalmazott masszázs fogásaim sorába. Így egy nemzetközi, nyugat-keleti masszázs stílus alakult ki nálam.

Ahogyan személyes beszélgetésünk alkalmával is, úgy masszírozásom alatt Önt egész emberként tartom szem előtt, és reakcióit folyamatosan figyelembe véve, érzéssel végzem tevékenységemet. Egyetlen masszázs ideje alatt váltakozó erősséggel és intenzitással, a problémásabb terület elhelyezkedése, annak oka, és szervezetére gyakorolt távolhatása figyelembe vételével dolgozom.

 

A távolhatás azokat a kapcsolódó hatásokat jelenti, melyeket a masszírozás során nem az éppen kezelt testrészekben érünk el.
gyogyrelax

A masszázs reflektórikus hatású a vegetatív idegrendszerre, mely minden létfontosságú testfunkciót irányít: emelkedik a testhőmérséklet, verejtékezés kezdődhet, fokozódik a vizelet kiválasztás, tágulnak az erek és csökken az általános vérnyomás.

Ilyen távolhatás még az úgynevezett konszenzuális hatás, ami az egyik testfél kezelésénél az ellenkező oldalon csekélyebb mértékben létrejön. Erre példa a csonttörés miatt begipszelt végtaggal rendelkező ember csontjában és izomzatában létrejövő kedvező élettani változás, az ellenoldalon lévő egészséges végtag erős masszírozásánál. A beteg végtag nem gyengül el annyira, és a gyógyulás is hamarabb bekövetkezik.
Természetesen vannak szabályok, melyeket be kell tartani gyógymasszázs esetén, de a masszírozás menete nem sablonos. Nem az előre begyakorolt mozdulatsorok ismétlése, sokkal inkább az Ön testének jelei határozzák meg a kezelést. 

Masszázs alatt bármikor szólhat a masszőrnek, ha úgy érzi túl gyenge, vagy túl erős a masszázsfogás, hiszen különbözőek vagyunk, más lehet az igényünk, a pillanatnyi kedélyállapotunktól is függhet ez.

 

A megfelelő keringés az egészséges élet alapja.

Testünket az élethez elengedhetetlenül fontos folyadékhálózat szövi át, a nyirokrendszer, melyet második keringési rendszerként is emlegetünk. A nyirokrendszer a szívvel és érrendszerrel együttműködve látja el feladatát és fontos szerepe van: szervezetünk természetes tisztulási folyamatában vesz részt, megvédi a szervezetet a különféle vírusoktól és kórokozóktól. Kiválasztja szervezetünkből a felesleges vizet mely ellenkező esetben ödémát okozna, és a méreganyagokat. Elszállítja a salakanyagokat, baktériumokat és vírusokat a test kötőszöveteiből. A nyirokrendszerben lévő folyadék rendkívül fontos szerepet tölt be immunrendszerünkben. Előállítja a fehérvérsejtek egy részét, tehát amikor egy vírus vagy baktérium kerül a szervezetbe, több fehérvérsejt fog termelődni, hogy legyőzze és elpusztítsa a fertőzést. Továbbá szerepe van a zsírok emésztésében, és bizonyos tápanyagok raktározásában.

Vérünket a szív, mint egy keringető szivattyú tartja állandóan keringésben, a nyirokfolyadéknak azonban nincs ilyen keringető pumpája. A légzés okozta izom-összehúzódások, és a testmozgás biztosítja az áramlást azáltal, hogy nyomást gyakorol az artériákra és izmokra. Ezt segíti elő a masszázs is, hogy a friss oxigén és tápanyagok eljussanak a szövetekhez, továbbá elősegíti a felgyülemlett méreganyagok, vagy a már beépült toxikus vegyületek eltávolítását. Így erősíti immunrendszerünket a jó masszázs, és lerövidíti a kimerültség és megerőltetés utáni regenerációs időszakot.

Fizikai, szellemi és érzelmi egészségünk az egészséges vér- és nyirokkeringés függvénye. A jó masszázs által keltett természetes stimuláció javítja mindkét típusú keringést!

 

A Gyógymasszázs alkalmával speciális fogásokkal kilazítjuk és átdolgozzuk a feszült, görcsös, letapadt, csomós izmokat, mindezek hatására a fájdalom enyhül, és az ízületeink beszűkült mozgástere is megnő. Szükség esetén kimozgatásokkal tovább növelhető az izületek mozgékonysága.

A relaxációs masszázs esetén lágyabb mozdulatokkal, kevesebb fizikai, több bioenergetikai technikával elősegítjük az idegrendszer megnyugvását. Nagyobb figyelem és több érzék hárul az izomfeszülések lelki hátterére. Kellemes illatokkal, zongorakísérettel…

A masszírozás után szénsavmentes ásványvíz, szűrt víz, vagy cukormentes tea fogyasztása segíti a méregtelenítést!

 

Minden jót kívánok!

Üdvözlettel: Temesvári Ádám gyógymasszőr, SMT ® Sportmanuálterapeuta.

 

Referenciáim:

Szűcs Imre (gyógymasszőr oktatómester – MasszImi Masszázs-szalon Budapest)

Rabi Edit (természetgyógyász – Samsara Thai Masszázs- és Gyógyközpont Buda)

Dudás Sándor (gyógymasszőr, OKJ-s vizsgabiztos – Császár Hotel és Komjádi-Császár Uszoda Buda)

Nagy Tamás (gyógymasszőr – Budaörsi Uszoda, Tesco központi iroda Budaörs)

Urbin Ildikó (Szent Gellért Gyógyfürdő és szálloda Buda)

Dr. Déry Tibor (vezető főorvos – Digidental Dunakeszi)

Vékás Mihály (SMT ® Manuálterapeuta oktatómester – Komárno & Budapest)