Ezen a lapon hasznos információkat szeretnénk megosztani az életmóddal / egészségünkel kapcsolatosan, de nem feltétlenül masszázshoz kötődően.

 ~~~~~

 

A kozmetikai szemcsepp – termék nevet nem írhatunk – kivàlóan fehérìti és làtszólag széppé varàzsolja a szemet, talàn fàjdalomcsillapìtó is, de mindezt érösszehúzó hatàsàval éri el, emiatt nem javallott a hasznàlata. A műkönny alkalmazása szervezetünk számára sokkal barátságosabb.

 

~~~~~

 

Néhány általános tanács a mindennapokra:

– Ébredés után oldalfekvésből keljen fel, hogy kevésbé terhelje meg hátát, derekát.

– Hosszan tartó ülő munka végzés esetén nyújtózzon rendszeresen, és végezzen váll-, és fejkörzést, így eltolható a tartós nyakfájás kialakulása, és a felső háti szakasz túlterhelődése.

– Fizikai munkavégzéskor ne fordulásból emeljen, mert rendkívül megterheli az ízületeket. A törzse és a lábfeje egy irányba nézzen. Kiegyenesített, és ne hajlított háttal emeljen.

– Fogyasszon elegendő mennyiségű folyadékot naponta, még akkor is, ha nem fizikai munkát végez! Az egyoldalú terhelés, vagyis a folyamatos ülő vagy ácsorgó pozíció, és a stressz miatt az izmok megfeszülnek, letapadnak, a szervezet funkciói lassabban működnek, és a koncentrációs képesség is romlik. Keringésünk optimalizálása érdekében magas víztartalmú folyadékot fogyasszunk. ( pl. tejet nem ajánlom )
Ősszel-télen is 2 litert naponta, tavasszal-nyáron ennek másfél, kétszeresét érdemes. (a kávé és alkohol nem számít bele!)
Masszíroztatás után közvetlenül szinte kötelező egy pohár szűrt víz, ásványvíz, vagy cukormentes tea elfogyasztása.

– Amennyiben a munkája erős stresszel jár, vagy egy feszültebb szituáció elé néz, érdemes hasi légzést végezni – magyarán próbáljon meg hosszan, elnyújtottan és a hasi izmokat igénybe véve lélegezni – mivel csökkenti a stressz-szintet, csökken a vérnyomás és a pulzusszám, ezáltal kevésbé terheli meg fizikailag is a szervezetet.

Figyeljen Ön is magára!

 

~~~~~

 

Számtalan fogyókúra és tisztítókúra alapját képezik a citrusfélék, áldásos hatásaik eléggé köztudottak. A rendszeresen gyógyszert fogyasztani kényszerülők figyelmébe ajánlom leginkább a következő bejegyzést:

Grapefruit lével senki ne vegyen be semmilyen gyógyszert, mert a grapefruit leve úgynevezett furanokumarin-vegyületeket tartalmaz, amelyek gátolják a citokróm enzimrendszerünk működését.
Ezek az enzimek bontják le a szervezetünkben a gyógyszereket, ezért gátlásuk következtében több vegyi anyag jut el a vékonybélig, nagyobb dózis szívódik fel,  mint amennyit testünk kezelni képes.
Gyógyszer túladagolás történhet.

 

~~~~~

 

Étrend + torna + masszázs; hogy ne csak nyáron legyen jó bőrben.

Egészséges fogyókúra!
Az Élelmezéstudományi Intézet két diétájának alapján:

“A diéta egy hétig tart, utána azonnal meg kell ismételni. A diéta hatására anyagcsereváltozás áll be szervezetében, így legalább egy évig nem fog visszahízni” – ezt ígérik -.  Az alábbi diétát szigorúan be kell tartani, az ételek nem helyettesíthetők, és ki sem hagyhatóak! Ez időszak alatt csak ásványvíz fogyasztható, alkohol fogyasztása t i l o s ! Két hét alatt akár hét kg-ot fogyhat.

1. nap:
Reggeli: feketekávé cukor nélkül; egy zsemle
Ebéd: 2 főtt tojás; spenót kevés rántással, enyhén sózva (vagy retek, ubi, sali)
Vacsora: 1 nagy szelet sovány hús grillezve (só bors mustár), zöldsaláta, párolt zeller

2. nap:
Reggeli: feketekávé cukor nélkül, egy zsemle
Ebéd: egy nagy szelet sovány hús grillezve, zöldsaláta, nyers gyümölcs
Vacsora: gépsonka nagyobb mennyiségben is akár (torma, mustár)

3. nap:
Reggeli: feketekávé cukor nélkül, egy zsemle
Ebéd: kettő főtt tojás, saláta, paradicsom (citrom, mustár, só, bors)
Vacsora: 20 dkg gépsonka, zöldsaláta

4. nap:
Reggeli: feketekávé cukor nélkül, egy zsemle
Ebéd: egy főtt tojás, 15 dkg sajt, nyers vagy főtt sárgarépa, vagy párolt káposzta
Vacsora: kefir, vagy natúr joghurt, gyümölcs (nem gyümölcsjoghurt!)

5. nap:
Reggeli: feketekávé cukor nélkül, egy zsemle
Ebéd: párolt hal, paradicsom (mustár, citrom)
Vacsora: egy nagy szelet sovány hús grillezve, zöldsaláta

6. nap:
Reggeli: feketekávé cukor nélkül, egy zsemle
Ebéd: grillcsirke, amennyi jól esik
Vacsora: két főtt tojás, sárgarépa

7. nap:
Reggeli: citromos tea cukor nélkül
Ebéd: gyümölcs
Vacsora: nagy szelet sovány hús párolva, vagy grillezve, tetszés szerint, zöldköret

Jó egészséget, és sikeres fogyást kívánok Önnek!
Temesvári Ádám,  gyógymasszőr

Törzsvendégeimen érzem, hogy hatásos a módszer.

 

~~~~~

 

A szájhigiénéről néhány szó (forrás: digidental.hu):

A táplálkozás során a különböző ételdarabkák a szájban maradhatnak. Ezek az állandó 36 fok körüli hőmérsékleten hamarosan bomlásnak indulnak, amely folyamat kellemetlen szájszagot eredményez. Ezen ételmaradék és a fogakra telepedő lepedék mechanikus eltávolítása a fogmosás, szájápolás során valósítható meg.

A legnehezebb a fogak közötti rések, egymás felé néző felszínük megtisztítása, ahová a fogkefe sörtéi nehezen férnek be. Ezt a területet fogselyem alkalmazásával tudjuk leghatékonyabban megtisztítani. A fogak többi felszínét a fogkefével kell tisztítani, de nem a fogkefe vízszintes mozgatásával. Ebben az esetben ugyanis a fogak nyaki részénél – ahol a felületét nem fedi zománc – kagyló szerű kopásokat idéz elő a fogkefe sörtéje. Ez fokozza a fog érzékenységét hidegre, melegre, későbbi stádiumban a fog eltöréséhez vezethet. Ugyanakkor a fogak más felszínei ápolatlanul maradnak.

Az eredményes fogtisztítás eléréséhez a fogkefét körkörös irányban kell mozgatni úgy, hogy a fogak minden felületét tisztítsa és az íny szélét is masszírozza. Ennek elkerülése, az íny „kímélése” ÁLLANDÓ ÍNYGYULLADÁST, ÍNYVÉRZÉST OKOZHAT. Kialakulása után még óvatosabb fogmosás következik, amely tovább súlyosbítja az ínygyulladást. Ebben az esetben már elkerülhetetlen a fogorvosi beavatkozás szükségessége. A fogorvos feladata, hogy megtisztítsa a fogakat a rájuk rakódott lepedéktől, fogkőtől és megszüntesse az íny gyulladásos állapotát, az íny vérzését.

 

~~~~~

 

A hiányos fogazat következményei:

A megbetegedett, fájó fog eltávolítása a beteg részére megváltást jelent. Megszűnnek a panaszok, újra jól tud aludni, enni. Sokan úgy gondolják, hogy ezzel megoldódott a probléma.

Azonban a hiányos fogazat további kellemetlenségeknek lehet okozója. Ezért ajánlott a hiány pótlása, akár egy hiányzó fog esetén is. Nem csupán esztétikai okokból, hanem más, ennél talán fontosabb tényezők miatt is:
– A hiányzó fog csökkenti a rágóképességet, emiatt az étel nagyobb darabokban kerülhet a gyomorba. Ez emésztési problémákat vethet fel, az emésztő rendszer túlterheltségét jelentheti.
– A hiánnyal szemben lévő foghajlamos kiemelkedni a fogágyból, belenőve a hiányzó fog helyére. Ezzel az állkapocs mozgását akadályozva állkapocs izületi elváltozásokat, fájdalmat okozhat.
– Több hiányzó fog esetén az arc eldeformálódik, esztétikai elváltozások keletkeznek.
– A hiányos fogsorban a fogak elmozdulhatnak, elvándorolhatnak.

A fogak pótlása többféle módon megoldható kivehető vagy rögzített formában. A fogorvossal konzultálva kiválasztható a legmegfelelőbb módszer, és elkerülhetővé válik a foghiány okozta mindenféle szövődmény.

 

~~~~~

Fogszabályozás jelentősége:

A rendezetlen fogazat helyreállításával a fogszabályozás tudománya, az ortodoncia foglalkozik.

A szakorvosok akkor javasolják legkorábban a kusza fogazat szabályozását, amikor a 6-8 éves kisgyereknek már minden maradó foga előtört, kivéve a bölcsesség fogakat. Az esetek egy részénél a szűk fogsor ív az oka a fogak torlódásának, ilyen esetekben a fogívből kvadrásonként egy-egy fogat el kell távolítani. A szülők ezzel a fogorvosi döntéssel általában nem értenek egyet, mondván, hogy egy egészséges fogat nem engednek eltávolíttatni. Ez szakmai kérdés, nem szerencsés, ha a szülő ebben állást foglal. Az el nem távolított felesleges fog következménye: a rendezetlen, torlódott fogak egymás felé néző felszíne nem tisztítható, ezért nagyon hamar szúvasodásnak indul. Esztétikai hátrányokkal is jár ez az állapot, és a rágóképességet is csökkentheti. Szerencsés az a beteg, aki olyan kezelést és kezelőorvost fogad el, akinek a fogszabályozás után nem vándorolnak vissza a szabálytalanságba a fogai. A fogszabályozás ideje nem szűkíthető le a serdülőkor előtti és alatti korra csupán, az esztétikai vagy más okokból aktuálissá vált kezelés a felnőttkorban is eredményesen alkalmazható.

~~~~~

A kisgyermekkori asztmatikus hörghurut kezelésével kapcsolatban érdemes figyelembe venni a következőket:

Én a Gyógymasszázsháznál, talpmasszázzsal tudok hozzájárulni (a tüdő reflexzóna masszázsával) a légző szerrvrendszer tisztulásához.

A tejtermékek fogyasztását kerülni kell, mivel nyákosító hatásúak, így váladékot termelnek a hörgőkben. (Tej -, tojásfehérje allergia vizsgálat javasolt.)

Hidegpárásítót érdemes beszerezni, amelybe csapvíz helyett Salvus vizet kell tenni, illetve sós levegővel kell beködösíteni a gyermek szobáját, amikor alszik,  elvileg hideg levegőjű szoba segít. Érdemes tiszta sókat használni. (Himalya, parajdi, vagy holt tengeri. Parajdi sópárnát kellene elhelyezni fejközelbe alváskor.

Nappal is ajánlott sós orr spray használata. Ennek a házi változata (abszolút sóoldat készítése annak megfelelő arányú hígításával) megtalálható az interneten.

Kisgyermekkorban gyakori betegség, az immunrendszer kiépüléséhez vezető úton. Ajánljuk még a következő internetes oldal felkeresését is: www.buteyko.hu – légzésterápia.

 

~~~~

Több téma rövidesen felkerül.